De la stres la psihosomatizare

Trăim în era vitezei! Dezvoltarea societății prin schimbarea rolurilor pune presiune atât pe femei cât și pe bărbați. Așteptările celorlați sunt mari! Dar sunt ele mai mari decât propriile așteptări? O femeie de succes în zilele noastre pe lângă faptul că trebuie să aibă o carieră zdravănă, trebuie să fie o mamă model, o soție desăvârșită, o noră decentă, o prietenă de nădejde, o bucătăreasă bună, să pună cele mai bune murături și lista poate continua! Pe scurt, un bărbat bun trebuie să susțină toată descrierea anterioară plus suținere financiară! Ce se întâmplă când simți acea presiune socială și familială din cauza faptului că nu reușești să le faci pe toate? Organismul reacționează și intră în stres.

După S.Taylor (1998), stresul este procesul de evaluare al evenimetelor, ca fiind dificile, periculoase, provocatoare etc.Tulburările la care stresul poate conduce pot fi: tulburări somatice (dureri de cap, probleme gastrointestinale, diabet zaharat, probleme imunitare, etc) tulburări comportamnetale, (alcoolism, obezitate, tulburări de somn, etc) tulburări emoționale, (anxietate cronică, fobii, depresii etc), probleme cognitive (probleme de memorie, gânduri obsesive etc).

stres

Dacă simți că faci parte din categoria persoanelor stresate și presate de timp, de societate, de iubită, de iubit, de soție, de soț, de soacră, de amantă, de amant, te invit să îți oferi luxul de a lua o pauză de la toate acestea! O pauză mentală, în primul rând! De fapt ce sunt toatea astea? Tu pe unde ești? Prioritizarea propriei persoane este primul pas. La fel cum într-un avion în caz de turbulențe primul care își pune masca este părintele și mai apoi copilul, la fel se procedează și aici .Timpul pe care îl avem la dispoziție este limitat. Stabilirea listei de sarcini poate fi reevaluată. Găsirea unei metode de relaxare este primordială! Omul este cel care stabilește targhete și tot omul este cel care le restabilește!
Găsește-ți propia metodă de relaxare care distruge stresul!
Fă o pauză și investește-n tine!
Recadrare mintală!

Peter J. Hawkins, (2009) - Hipnoza și stresul.Polirom