"Ascultă-mă ca să te-ascult"

Te-ai întrebat vreodată dacă ești un bun ascultător? Ce anume face diferența dintre un bun ascultător și un ascultător jalnic? Cu siguranță ai remarcat faptul că există o serie de persoane cu care îți dorești să vorbești, în timp ce altele îți aprind o nevoie groaznică de a te face mic, și de a dispărea efectiv din peisaj.

Desigur, pot exista mulți alți factori pentru care dialogul cu unele persoane ne displace, dar acum o să ne focusăm exclusiv pe stilul comunicării. Capacitatea de ascultare poate îmbunătăți relațiile cu cei din jur. Pentru a-ți răspunde la prima întrebare te invit să faci un mic experiment: O să am rugămintea să intri în rolul ascultătorului cu prima persoană cu care urmează să interacționezi, nu înainte de a termina de citit acest paragraf.

neascultare

Totodată te invit să devii propriul observator, și să identifici cât de ușor îți este să asculți activ. A asculta activ înseamnă să ai privirea îndreptată către interlocutorul tău, să îi adresezi întrebări deschise, precum ,,Cum anume s-a întâmplat?; ,,Vrei să îmi povestești despre aceasta? "; să parafrazezi: ,,Înțeleg că ai mult de lucru, după cum spui ai un termen limită pentru a termina proiectul", să-i numești emoțiile: ,,Observ că ești abătut". Într-un dialog eficient, empatia este primordială. Prin reflectarea emoțiilor, îi demonstrezi partenerului de dialog, faptul că ești empatic. Lista deprinderilor ascultării active poate continua, dar mă opresc aici pentru prima sarcină a primului tău experiment, pe care îl vei pune în practică.
Succes și nu uita,
Investește-n tine!

Michael P. Nichols - Ascultă-mă ca să te- ascult